söndag 12 januari 2014

Om hur en matfotografering början

Det är så fasansfullt roligt med mat. Och att fota den är bland det roligaste. När vi styr upp en matfotografering är vi oftast ett litet crew av fotograf, stylist och kock. Jag jobbar mest med redaktionella matjobb, vilket ger en stor konstnärlig frihet eftersom slutkunden oftast inte är bestämd, och i startskedet inte kan säga varken nja eller bra. Oftast börjar det med att någon i vårt lilla crew har en idé eller känsla som man bara måste få ur sig. Kanske kan det vara att någon fått en hangup på citrusfrukter, och vi börjar spåna på vilken känsla vi vill förmedla och vilket porslin som skulle kunna passa. Kanske kommer vi fram till att rosa porslin och citrusfrukter är en bra kombo. Och så börjar vi leta inspiration och spika recepten. På pinterest finns det mesta man behöver. Förberedelserna är många och rätt tidskrävande. Det är svårt att lämna för mycket åt slumpen vad gäller mat (är min erfarenhet), och precis som spontanitets-ingrediensen såklart alltid måste finnas med måste även alla eventuella tänkbara rekvisita-kombinationer finnas på plats när man väl sätter igång. Det brukar vara lådor av rekvisita högt och lågt. Och stylistens jobb är helt makalöst viktigt då hen plockar rekvisita som vi testplåtar och kanske byter ut under plåtningen. Maten lagas alltid på plats, färsk mat är fräsch mat. Och så otroligt lite fusk ska ni veta, inget alls faktiskt. Allt vi gör är på riktigt. Sen lägger varken du eller jag lika mycket tid på våra gästers tallrikar när det kommer till uppläggning, en liten yppig persiljekvist som ska yttepytte motsols, eller att lägga smulorna perfekt operfekt kan totalt ta en hel arbetsdag. Ungefär 8-11 bilder brukar vi klämma ur oss på en dag. Ja och då är förarbetet rätt gediget. Jag hoppas innerligt att kock och stylist får det beröm de förtjänar i såna här sammanhang, ofta tycker jag det är fotografen som syns mest och får en ryggdunk. Även om just ryggdunkar är sällsynt.

Jag och Frida började spåna på ett matjobb med musiktema förra julen. Lite corny men ändå gulligt gjorde vi om kända gamla slagdängor till smashing maträtter, typ Gimmie soup Joanna och Girls just wanna have dim sum. Ja ni fattar. Kul åka-bil-nöje om nån skulle panika på resan. 

I senaste Elle mat&vin hittar ni fler av våra snajdiga plockmatsrecept som borde få nån slags medalj för att de lyckats blåsa liv i, och ge ett nytt ansikte till flera folkkära favoriter.
Recept och styling: Frida Anthin Broberg Foto: Lina Östling


2 kommentarer:

  1. Schnyyyygggt, kul och utläckert och käckt och roligt och liksom allt. Tummar upp till er :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack tack tack! Dessutom massor av vegetariskt att prova på!

      Radera